Henne Kirkeby Kro - en gourmet oplevelse for livet!

Har du styr på dine flyrettigheder ved aflysning og forsinkelse?

Dine rettigheder ifb. Et aflyst fly eller flyforsinkelse

Har du styr på hvad dine rettigheder er ved en flyforsinkelse eller aflysning? Jeg er netop kommet hjem fra Oman og havde en lang flyforsinkelse på vej hjem fra Doha og det fik mig til at gå i gang med at undersøge om jeg var berettiget til kompensation eller ej. Læs godt med her og husk på disse råd til næste gang du selv står i lufthavnen med et forsinket fly eller en hel aflsyning.

cancelled

Reglerne kan være mega komplicerede og ret uigennemskuelige og 1 ting kan du i hvert fald være helt sikker på – flyselskaberne står IKKE klar til at oplyse dig om dine rettigheder da det i sidste ende kan komme til at koste dem rigtigt mange penge. Der gælder forskellige regler alt efter om du starter din rejse i EU eller ej og om dit flyselskab er et EU selskab eller ej. Loven der sikrer dig kaldes EU-forordningen og den finder anvendelse, når rejsen har afgang fra en lufthavn i EU. Du er også omfattet af forordningen, hvis du flyver uden for EU til EU med et EU-flyselskab. EU-forordningen fastslår, at du har krav på økonomisk kompensation, hvis dit fly er aflyst eller overbooket. Derudover fastslog EU-domstolen (CJEU) at passagerer, hvis fly er mere end 3 timer forsinket ved ankomst, også er berettigede til økonomisk kompensation.

Hvad enten dit fly er forsinket eller helt aflyst, så har du en række rettigheder og flyselskabet har en del forpligtelser de ikke kan smutte udenom, selvom de gerne ville:

Dette SKAL flyselskabet hjælpe med:

 • Mad og drikke betalt af flyselskabet
 • Økonomisk kompensation på op til 600Euro
 • Refundering af din flybillet
 • Flyselskabet skal sørge for en hotel overnatning
 • Flyselskabet skal betale for transport mellem hotel og lufthavn

Dine rettigheder afhænger af om dit fly er aflyst eller forsinket, hvor længe det er forsinket samt hvor lang rejsen er.

Flyforsinkelse

Hvis dit fly er forsinket mellem 2-4 timer, har du som minimum ret til at modtage mad og drikke, som flyselskabet skal betale for. Her får du ofte en food voucher, som du kan bruge i lufthavnen, men ofte skal du selv efterspørge det!

Ovenstående rettigheder gør sig gældende ved følgende flyforsinkelser:

 • Flyrejser kortere end 1.500 km – forsinket 2 timer eller mere
 • Flyrejser længere end 1.500 km – forsinket 3 timer eller mere, gælder for flyrejser inden for EU
 • Flyrejser længere end 3.500 km – forsinket 4 timer eller mere, gælder for flyrejser uden for EU

Oplever du en flyforsinkelse på mere end 5 timer, har du krav på at få refunderet hele rejsen svarende til fuld billetpris. Alternativt skal flyselskabet tilbyde dig en gratis flyrejse helt hjem til startstedet, hvis du f.eks. vælger at afbryde din rejse undervejs (ved mellemlandinger o. lign.).

Er du så uheldig, at flyet bliver rykket helt til dagen efter planlagt afgang, så har du ret til en gratis hotelovernatning og flyselskabet skal også betale for transporten til og fra lufthavnen.

original_JFK_Runway_Reconstruction-_Delays_and_Cancelled_Flights_Through_2015

Aflyst fly

Hvis du oplever et aflyst fly, kan du som udgangspunkt vælge enten at få ændret din rejse til en anden destination eller afgangstidspunkt, eller du kan afbryde din planlagte rejse og få penge retur svarende til fuld billetpris.

Du kan også vælge at få hotellet til at betale for din overnatning, transporten til og fra lufthavnen samt dine måltider.

Du har ret til at modtage gratis mad og drikke senest 2 timer efter aflysningen.

Økonomisk kompensation

Uanset om der er tale om et aflyst eller forsinket fly kan du ikke modtage kompensation hvis det skyldes uventede og usædvanlige hændelser som følgende: krig, terror, strejker, uvejr eller sikkerhedsmæssige problemer. Det er ikke noget flyselskabet er herre over og det kaldes ofte force majeure.

For at modtage økonomisk erstatning ved en flyforsinkelse, skal flyet været mindst 3 timer forsinket til den endelige destination.

Du kan modtage op til følgende beløb afhængig af rejsen:

 • Under 1.500 km: Erstatning på 250€
 • Over 1.500 km inden for EU samt mellem 1.500-3.500 km uden for EU: Erstatning på 400€
 • Over 3.500 km uden for EU: Erstatning på 600€

Flyselskaber er (ofte!) umulige at komme i kontakt med

Mange er ikke klar over at man har ret til kompensation ved aflysninger og forsinkelser over en hvis varighed og gør derfor aldrig mere ved det. Umiddelbart dropper mange nok også at gøre noget ved det da flyselskaberne kan være urimeligt svære at komme i kontakt med og man derfor opgiver at lave en klage fordi du simpelthen ikke kan hive et svar ud af dem! Min kusine og hendes mand oplevede en forsinkelse på mere end 8 timer da de skulle afsted til Bangkok sidste år. Det skyldtes tekniske problemer, men det er stadigvæk ikke noget passagerne skal bøde for.

Da de begge er uddannede advokater og ved hvordan man skal håndtere den slags indgav de selv en klage først til Norwegian, som først var helt umulige at få fat i og bagefter blankt afviste at de havde ret til kompensation. Her ville de fleste nok have haft givet op, men de var stædige og skrev videre på deres klage og indgav den til trafikstyrelsen. Efter meget skriveri frem og tilbage fik de endeligt medhold og udbetalt fuld kompensation på 600Euro per person.

Flyhjælp.dk

Hvis man ikke selv har mod på at kaste sig ud i denne langvarige proces findes der et firma, der hedder flyhjælp.dk som har specialiseret sig i lige netop dette. Det fede ved denne side er at du ikke skal have penge op af lommen! Hvis de vinder din sag for dig koster det 25% af din kompensation, hvis de ikke får medhold koster det dig ikke en krone. Jeg synes virkeligt at det er en fair aftale da de klarer alt det sure arbejde for dig, har alle de juridiske argumenter på plads og kæmper med næb og klør for at få din kompensation igennem til dig.

Man kan søge om kompensation for rejser der er op til 3 år gamle – så måske du har en sag de skal tage op for dig? Hvis ja, så klik her så kan du lynhurtigt teste om du er berettiget til kompensation inde på deres hjemmeside. Det er virkeligt smart og helt klart noget jeg vil benytte mig af i fremtiden. Jeg fandt dsv. ud af at jeg ikke havde ret til flykompensation fordi jeg fløj med et ikke EU selskab og startede min rejse uden for EU. Men så blev jeg da så meget klogere og tænkte i ligeså godt kunne få denne viden med:)

Jeg vender tilbage med fede tips til Oman senere på ugen når jeg har haft tid til at gennemgå alle de fantastiske billeder fra mit ophold på The Chedi Muscat.

Sponsoreret indlæg

 

Kh Maj

Følg mig på Instagram og Facebook

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Henne Kirkeby Kro - en gourmet oplevelse for livet!