Ruby Lilly - Et design hotel midt i München

Vi smagte os igennem Champagne – Det var et hit!

Fra store fadøl i Munchen til lækre bobler i Champagne

Efter 2 dage til verdens største øl fest i München havde vi brug for noget andet end 1 liters krus med stærk øl – vi satte kursen mod Champagne og verdens hyggeligste landsby Moussy. Det er fedt at man i Europa kan køre i et par timer og pludselig er du i et andet land, med andet sprog, anderledes mad, et andet landsskab og helt anderledes byer, landsbyer, huse osv. Det var en stor kontrast at komme fra storbyen München, hvor alle folk gik rundt i Lederhosen til da vi ankom i Moussy i den hyggeligste lille landsby, hvor vi havde lejet vores Airbnb hus.

20170927_155217

Patricia, Airbnb værten ventede på os i deres fantastiske hus, som jeg hjemmefra havde lejet. Jeg var helt solgt inden vi ankom og det var simpelthen det lækreste hus jeg nogensinde har lejet! Det ligger på en lille plads og soldaten herover kunne vi se ud fra vores vinduer. Her er simpelthen så hyggeligt, du ved den rigtige franske stemning hvor ældre mænd hver morgen går til bageren og kommer ud med en baguette under armen. SÅ charmerende!

Le 8 de Coeur

Huset er perfekt indrettet og der er simpelthen alt du kan ønske dig. Et fuldstændig ekviperet køkken, helt nyistandsat overalt, værelserne er indrettet som på et 5stjernet hotel, der er de lækreste dyner med hvidt knasende sengetøj og det bedste af det hele – ejerne af huset har deres egen champagne vingård og har derfor puttet kolde bobler i køleskabet til din ankomst som du bare må åbne:) Rent faktisk var der 6 forskellige champagner at vælge imellem og efter den første flaske, som var gratis kunne man købe resten til indkøbspris:) Vi tog selvfølgelig vintage champagnen fra 2011 og helt ærligt, nøj hvor smagte den bare LÆKKERT!:)

20170925_211647 20170925_195505 20170925_195451 20170925_195538 20170925_195630

20170925_195524

Huset bliver kun brugt til udlejening og er uden private genstande – derfor føles det fuldstændigt som et hotel. Hvis du selv vil se huset eller leje det kan du gøre det igennem Airbnb eller på deres egen hjemmeside her:

Champagne området 

Du finder Champagne ca. 1 time øst for Paris og området er relativt lille. De to hovedbyer Epernay og Reims ligger med ca. 30 kms mellemrum, så det er vældig let at komme rundt hvis du vel at mærke har en bil med dig.

champagne

Normalt bor man i Epernay eller i Reims, det er her hotellerne ligger. Vi boede ca. 5 km syd for Epernay i den lille landsby Moussy og vi var såååå glade for det valg! Her var der altså bare fransk charme stemning, hvorimod byerne “bare” er halv store byer med alt hvad der dertil hører. Så det kan klart anbefales at booke overnatning der ikke på den måde ligger centralt:) champagne-map-excerpt

Vi var heldige at komme lige efter de havde overstået høsten og var igang med 1. fermentering af vinen. Var vi kommet oveni høsten tror jeg faktisk at det havde været enormt svært at komme ind og få lov til at få rundvisninger fordi det er en så stressende tid på året. Høsten har et relativt stort spænd, det kan starte i slut august og afvente helt frem til start oktober. Det hele afhænger af foråret og sommeren så en tur herned kan faktisk være lettere nervepirrende at planlægge i dette spænd:)

Planlæg dine besøg hjemmefra

Der er ca. 20.000 Champagne producenter i området, så det er en god ide at lave research hjemmefra og få planlagt nogle besøg hvis du gerne vil ind for at se produktionen og behind the scene. De fleste huse vil gerne lave rundvisninger om formiddagen og de vil rigtig gerne vide at du kommer. Hvis du desuden ikke er en haj til at snakke eller forstå fransk er det helt nødvendigt at vælge steder, som har folk, der kan tale lidt engelsk (det er Frankrig vi snakker om så vi ved godt at det langtfra er normalt de kan andet end fransk!). Jeg lister op her hvem vi besøgte undervejs.

Jacques Rousseaux 

Vi havde vores første champagne aftale hos Jacques Rousseaux, som er et familiedrevet lille champagnehus der producerer ca. 40.000 flasker om året. Det er sjovt at komme ind og se forskellige steder, for der er virkelig meget forskel på, hvor meget man må se, hvor meget de har lyst til at fortælle og vise frem, hvor moderne eller gammeldags produktionen er, hvor store kældrene er, hvor mange hektar druer de har osv. Første stop var et forholdsvis gammeldags sted, hvor der ikke var mange moderne maskiner og hvor produktionen er forholdsvis lille. Her er det en søster og en bror der driver biksen og det var broren Erik der viste os rundt.

20170926_10254320170926_103459

Når druerne er høstet hældes juicen på store ståltanke sammen med gær og sukker – her skal de stå i ca 10-14 dage indtil sukkeret har spist gæren og på den måde laver alkohol. Her går vi fra juice til en hvidvinsagtig sag med 12 procent alkohol. Vi fik lov at smage dette pragtfulde glas lige inden 1 fermentering var ved at være færdig – det var vældigt spændende! Du kan ane en ferskenagtig lyserød farve og det skyldes at dette pres er fra Pinot Noir druer.

20170926_103309 20170926_103338

Nu tænker du Pinot Noir? Er det ikke en rødvins drue? Ja og nej – man bruger den også til Champagne. Man laver champagner af 3 forskellige druer. Her bruger man Chardonnay, Pinot Noir og den mindre kendte Pinot Meunier. Pinot Noir og Pinot Meunier er røde druer men selve juicen inde under skallen er hvid, så derfor kan du bruge druerne til at lave champagne med – dog skal du være mega forsigtig under presningen så skallerne ikke farver juicen! Inden champagnen er færdiglavet forsvinder ferskenfarven og den bliver helt klar og gullig som man normalt kender boblerne.

Vi fik en rundvisning i huset og kom med ned for at se deres forholdsvis lille kælder. Erik var ikke en haj til engelsk og det gjorde det lidt svært i længden at forstå hvad han sagde – det var eneste minus her! Vi smagte bagefter hele paletten af Grand Cru champagner her og købte et par flasker med hjem. Turen skulle have kostet 12€ per person, men vi blev ikke opkrævet da vi skulle betale. Måske det var fordi vi købte nogle flasker:)

20170926_113204

Lucien Leblond – Airbnb ejernes champagnehus

Vi aftalte med Patricia at kigge forbi deres champagne sted sidst på dagen, hvor hun kunne være med og være tolk for os:) Hendes mand José er ikke en haj til engelsk, han forstår lidt men nægter stort set at tale det. Ikke på en snobbet måde overhovedet, han var helt vildt sød! Vi kom ind i ståltanke rummet og kunne her igen se 1. fermentering var igang og vi fik endda lov til at kravle op på en stige og se hvordan juicen sydede og boblede nede i den gigantiske tank.

20170926_160509

20170926_170848 20170926_170916

Det er seriøst ikke noget man bare normalt får lov til så vi følte os meget beæret over at han åbnede op på den måde for os. I det hele taget var det vanvittigt heldigt at vi overhovedet så der var gang i de her tanke eftersom de kun er i brug 14 dage om året. Lidt vildt egentlig:)

Champagneproduktion er et kæmpe stort arbejde. Det er et decideret landbrug og ejerne ser sig selv som landmænd! Det er ikke altid det man lige tænker på når man køber en flaske dyre bobler og spiser til et fint måltid – min respekt for boblerne er blevet 1000 X større af at vide, hvordan det hele rent faktisk foregår. Der er så meget hårdt arbejde og kærlighed lagt i hver flaske og det tager seriøst flere år inden du har en færdigproduceret flaske.

20170926_160954 20170927_202739

Vi er helt vilde med deres champagner her! Jeg ville til hver en tid foretrække de her flasker frem for en klassisk Möet eller den gule enke som koster dobbelt så meget. Det fede ved at have egen bil med er at du kan tage de lækre bobler med hjem. Boblerne koster imellem 14-25€ per flaske og det er altså billigt ift. hvad du normalt betale for en flaske herhjemme. Vi havde relativt svært ved at styre os og der kom adskillige kasser i bilen herfra:)

Bouche Pere & Fils

Det her sted er og bliver min favorit. Jeg var her sidste gang jeg var i Champagne  og jeg ville virkelig gerne tilbage og vise mine rejsefæller stedet. Jeg havde booket en tur hjemmefra og her koster det ikke noget. Lucy der er ansvarlig for det er virkelig god til at snakke engelsk og til at forklare hele processen og er super sød og imødekommende. Vi blev taget på en tur rundt om hele produktionen. Vi startede med at gå ud og se på vindruerne, så bagefter presseren, ståltankene, vin kælderen og havde bagefter en super lækker champagne smagning. Der er bare styr på tingene her og champagnerne er lækre. Sådan en fed oplevelse gør også bare at man har lyst til at købe en masse og bagagerummet blev fuldstændig proppet efter dette visit – vi havde knap nok plads til vores bagage på vejen hjem;)

20170926_152900 20170926_102052

Bouche er et relativt stort familiedrevet sted og de har en kæmpe kælder der løber under vinmarkerne. Her opbevarer de flaskerne i mange år indtil de er salgsklare. Minimums tiden for en champagneproduktion er 1.5 år men her ligger de imellem 3 og helt op til 10 år før de bliver sendt på markedet. Der er så meget kalk i jorden i Champagne som gør at kældrene er det perfekte sted at opbevare champagnen. Der er meget fugtigt pga. kalken og året rundt er der en temperatur på 10-11 grader, uanset om det er minus 10 grader eller plus 30 udenfor så har kældrene altid den samme temperatur. De har ca. 1 million flasker champagne liggende nede i de her kældre og det er et vanvittigt imponerende syn.

20170927_112141 20170927_112701 20170927_113103 20170926_172009

Efter 1. fermentering går 2. fermentering igang. Efter juicen er blevet til hvidvin puttes de forskellige blandinger på flaske sammen med mere gær og sukker og herefter bliver de lagt ned i kælderen for at hvile sig. Efter mange års ventetid er champagnen klar til at blive arbejdet mere med og det er nu tid til at det resterende gær skal ud af flasken. Det skal først ned i flaskehalsen som du kan se på billedet herover og det tager 30 dage hvis det skal gøres i hånden hvorimod en maskine kan klare arbejdet på ca. 5 dage. Champagneproduktion er på en måde vanvittig gammeldags og mange af metoderne er nærmest flere hundrede år gamle – men maskinen fra 70’erne er altså det nyeste de bruger i denne sammenhæng. Man kan ikke bare ryste gæren ned i flaskehalsen, den eneste måde man gør det på er enten at putte den i en Gyro maskine som på det øverste billede her, hvor maskinen i 5 dage vender kassen med 500 flasker champagner ganske stille og roligt i forskellige vinkler og til sidst har gæren samlet sig i halsen. Alternativt vender du flasken i hånden på de A formede træ dimser du også ser her for oven. I gamle dage vendte du ALLE champagneflasker i hånden, en kvart omgang flere gange om dagen. Man gør det fortsat i hånden på Bouches dyreste champagne – Saphire og man gør det også fortsat i hånden på store magnum flasker rundt omkring. Det var iøvrigt Veuve Clicquot (den gule enke) der opfandt denne A form i 1800 tallet og den bliver altså brugt endnu:) Når så gæren ligger i flaskehalsen har man fundet på en smart måde at få det ud – man sænker flaskehalsen ned i minus 27 grader så et par centimeter med gæren fryser – herefter åbnes kapslen og trykket i flasken gør at isklumpen bliver poppet ud. Herefter hældes der lidt mere champagne på flasken og der puttes en korkprop på OG så skal flasken lige ligge 6 mdr mere inden den er klar til at få label på og komme i salg. Det er virkelig et kæmpe arbejde at lave champagne!!

20170927_114112 20170927_122711

Lucy kom ud med den fineste lille trækvogn og vi fik læsset bilen med adskillige lækre bobler:)

Veuve Clicquot – Den gule enke

Nu havde vi efterhånden været rundt for at se mange små forskellige producenter og derfor sluttede vi af med en af de største producenter i verden – Veuve Clicquot. På de her større champagnehuse skal du reservere plads i god tid og vores tur varede i 1.5 time inkl. 1 glas af den gule enke og det kostede 25€ per person.

20170928_091625

VC har et virkelig godt brand og de har sindssyg mange fede ting med deres navn på. Ved indgangen står der en airstream i VC farver med det fedeste look:) Tænk sig at køre rundt med den spændt bagpå bilen og ture rundt i Champagne, det kunne have været fedt:)

20170928_091848 20170928_110059

Vi kom med ind i de hemmelige kældre og turen startede ud med en meget grundig gennemgang af opstarten af firmaet. I starten af 1800 tallet døde ejeren af champagnehuset i en alder af 30 år. Hans 27 årige kone tog over på stedet, hvilket altså var højst usædvanligt for over 200 år siden. Der var der ingen kvinder, der var chef for andet end køkkenet derhjemme;) Men hun tog altså over på stedet og deraf navnet – Veuve Clicquot eller på dansk: Den gule enke. Hun revolutionerede hele champagne markedet og produktionen og blev en kæmpe succes!

20170928_102615 20170928_101827 20170928_102651

Kælderen er fuldstændig enorm! Der er i alt 26km af undergrunds tunneller under byen og vinmarkerne og det er enormt fascinerende. Her kommer man ikke i nærheden af at se selve produktionen, her er ingen ståltanke til offentligheden:) Man ser kælderen og hører en historie og slutter af med et glas champagne – thats it:) Så jeg vil helt sikkert råde folk til at besøge nogle små producenter også da du får et meget bedre indblik i hvordan produktionen foregår 🙂

20170928_103117 20170928_103055

Hvor spiste vi? 

Café du Palais

14 Place Myron Herrick

51100 Reims

Vi spiste frokost en af dagene på en typisk fransk fortovscafe som var virkelig hyggelig! Vi bestilte confit de canard og sad i solen og nød dette lækre og meget møre andekød med katedralen i Reims i baggrunden. Helt sikkert et anbefalelsesværdigt sted.

20170926_134130 20170926_134137 20170926_131055

Kirken er et imponerende mesterværk og du skylder dig selv at gå derind for at snuse rundt. Der er SÅÅÅÅ flot derinde. De havde gang i renovering udenfor så har dsv. ikke de flotteste billeder. Men er det ikke altid sådan med kirker;)

20170926_134605 20170926_135129 20170926_134320

Bistrot La Madelon

7 Gr Grande Rue

51530 Mancy

Den efterfølgende dag spiste vi frokost på et virkelig karismatisk sted ude på landet i den lille hyggelige landsby Mancy. Her går man ind igennem bodegaen med stamgæsterne og fortsætter ind i restauranten hvor du kan få dagens ret til 10€ inkl. salatbar, kaffe og dessert! Virkelig et sjovt sted og til vores held var serveringsmutter helt vild god til engelsk – hun var uddannet engelsk lærer!! Vi fik boeuf bourguignon med hjemmelavede sprøde fritter – tung husmandskost der smagte rigtig godt!

20170927_131549 20170927_123704 20170927_134325

Vi lavede mad derhjemme hver aften og hver morgen. Det var skønt at spise hjemme nu hvor der var et så fint køkken der seriøst ikke manglede noget. Her var masser af basiskrydderier, olier, pasta osv. som man bare kunne bruge som man ville – det var perfekt:)! Vi handlede ind i Epernay inden vi ankom og fyldte køleskabet op med lækre franske specialiteter.

20170925_202746 20170926_082234 20170926_192020 20170926_192428 20170926_192030

Epernay – Avenue de Champagne 

Eperney er ligesom champagnens centrum og det er her eller i Reims alle de store huse ligger. I Epernay har de en smuk alle, hvor alle de imponerende gamle smukke bygninger ligger på hver side. Her finder du f.eks. Möet.

20170927_14085020170927_135900020170927_142219

Sidste gang jeg var her var Möet & Chandon lukket pga. renovering og det skal jeg da lige love for at de har fået gjort. Lige her over kigger du på receptionen til Möet hotellet! Möet har om nogen formået at brande sig selv som champagnen og de har en imponerende butik du kan kigge rundt i med en hel masse årgangschampagner og tilbehør til at fuldende dit hjemme Möet kit;)

20170927_141559 20170927_141714 20170927_140937

Her har vi munken Dom P, som opfandt champagnen i sin tid:) Sikke en klog munk;)

Efter 3 dage i Champagne, et bagagerum fyldt fuldstændig op med de dyre dråber, indkøb af franske specialiteter (her måtte jeg dog begrænse mig, der var jo ingen plads i bagagerummet!!) og en virkelig god forståelse af champagneproduktion vendte vi snuden hjemad via Belgien. Champagne er i den grad et anbefalelsesværdigt sted og husk bilen! Det er ikke sjovt at være rundt og smage hvis du ikke selv kan tage flasker med hjem:)

Kh Maj

Følg mig på Instagram og Facebook

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ruby Lilly - Et design hotel midt i München