Tasmanien – Det uspolerede og barske Australien

Hobart og Wombats i hobetal – We love it!

Hobart – den hyggeligste miniput storby!

Jeg elsker Hobart! Det er så fin en by og var det ikke pga. vejret kunne jeg sagtens bo her. Der foregår så mange ting, den ligger omringet af bjerge og med den hyggeligste havn, her er lækre restauranter, fin shopping, museer, festivaler hele tiden, lækre små spisesteder på havnen, små hyggelige bydele med søde huse pyntet med roser ude foran i deres haver, små søde bagerier og ja her er bare SÅ hyggeligt.

tas

20161130_103711 20161130_102251 20161130_104935

Hvis vejret er med dig skal du helt klart tage op på toppen af Mt Wellington som ligger ca 20km ude af byen og hvor du får den mest fantastiske udsigt over byen. Vejret var dsv. ikke med os og vi spenderede 2 dage på at kigge op på toppen som vi aldrig fik øje på, der var bare en stor fed sky der dækkede HELE toppen. Så snart du har udsigt til toppen, så er det op!!:)

Fish Frenzy på havnen

Der er noget idyllisk over at sidde på havnen og spise med udsigt over vandet og bådene. Jeg elsker når byer får fikset havneområderne og får åbnet de gamle industribygninger op og der så her kan poppe små restauranter op eller andre butikker så alle får glæde af området. Vi spiste Fish & Chips på Fish Frenzy og nød et par timer i semi sol på havnen. Fish & Chips er noget de går meget op i på Tassie, så det skulle vi selvfølgelig have her. Dette er et sted som er kendt over hele byen og rigtigt mange lokale kommer her og hænger ud. Det gjorde jeg også hvis jeg var lokal.

20161130_122701

Cascade Brewery – Australiens ældste bryggeri

Vi kørte ud til Cascade Brewery for at lære lidt om ølproduktion. De har en virkelig spændende tur 2-3 gange om dagen som koster 30$ og inkluderer en tur på ca 75 minutter og derefter ølsmagning. Cascade er Australiens ældste bryggeri, grundlagt helt tilbage i 1824 og det er virkelig gammelt ift. Australsk standard! Tasmanien blev dengang brugt til at putte hårde europæiske kriminelle i fængsler dernede, fordi de europæiske fængsler var overfyldte. Hvis fangerne valgte at tage herned blev deres straffe forkortede og de fik ligesom et halvt frikort til at starte på en frisk. Englænderen der startede Cascade var træt af de ikke eksisterende muligheder for at få en øl, så han fik ok på at starte dette bryggeri op og det står der altså endnu:)

20161130_135656

20161130_152711

Cascade er kæmpe stort og det er Australiens svar på Carlsberg. Nu har jeg aldrig været super vild med en helt almindelig Carlsberg og det var nok lidt sådan vi havde med alle deres øl og cidere. Stor masseproduktion og ikke noget særligt, men derfor var turen ikke mindre spændende! Vi kom rundt til mange forskellige led i produktionen – vi så alt fra begyndelsen hvordan de opstarter med byggen, hvordan de rister de forskellige korn alt efter hvilken øltype vi snakker om, hvordan de sammensætter det hele, hvilke tanke de kommer i til det hele bliver hældt på flaske, der kommer labels på osv. Rigtigt spændende og en super god tur hvis du interesserer dig en lille smule for øl. Bagefter måtte vi selv vælge imellem 4 øl eller ciders – ret store tastings faktisk og Torben kunne jo ikke drikke dem alle og køre bagefter – så jeg måtte tage det sure job:D!

MONA – Tasmaniens svar på MOMA og det der bragte Tasmanien på verdenskortet

ALLE lokale Tassies vi mødte rundt omkring sagde at vi bare MÅTTE besøge MONA. Det står for Museum of Modern and New Art. Det er bygget for 6 år siden på den mest idylliske plet lige ud til vandet, med vinmarker i baghaven og en rigmand ved sin side der poster penge i underskudsforretningen hver eneste dag. Ham der har bygget og ejer MONA er autist og gambler! Han har tjent alle sine penge på at gamble og det er alligevel relativt vildt at en privatmand åbner et sted som dette. Han er vanvittig og hele museet og området er fuldstændigt vanvittigt. Det er umuligt at forklare, det hele skal vitterligt opleves, men sikke et sted! Det ligger ca. 15 km udenfor Hobart, så hvis du har egen bil kan du sagtens køre derud, har du ikke det har han sørget for 2 helt absurde færger. Begge malet i army mønster – en i grå og en i pink, med plastik køer og får bagpå som du bare kan sætte dig op på:)

20161201_10062220161201_122456

Ahmen altså, det er et freakshow derude men virkelig et godt et af slagsen. Det koster 28$ at komme ind og alle får udleveret en ipod ved indgangen. Den er gps baseret og dvs. Hver gang du står foran et kunstværk klikker du bare på din ipod som fortæller hvor kunstværket stammer fra, hvem der har lavet det, hvilke tanker kunstneren har haft osv. Der er nogle permanente udstillinger og så er der andre udstillinger som udskiftes hver 3. måned. Der er nogle gamle malerier af kendte kunstnere, men ellers er det primært Modern art vi snakker om.

20161201_10562320161201_11385820161201_111545

Her var f.eks. en udstilling som skulle have samme funktion som en menneskekrop – du giver kroppen mad, kroppen bearbejder den og til sidst laver den en lort. Ja du læste rigtigt. Ved 11 tiden giver de ”kroppene” mad og ved 14 tiden kommer der en lort ud i enden. Kroppene prutter endda. Jow jow, rimeligt bizart!


20161201_102137Her var f.eks. også en fast udstilling af kvinders vaginaer. Ja, her læste du også rigtigt igen. Næsten hele museet handler om sex og død og noget af det er virkeligt mærkeligt. Her var der udstilt en hel væg med forskellige kvinders kønsdele, der var navn på og det hele og hvis du skulle have lyst til en lille sjov gimmick bagefter kunne du købe den du synes var pænest bagefter som en håndsæbe. Ohhh god:)

20161201_102858

Cradle Mountain National Park – Wombat paradis

Noget af det jeg havde set allermest frem til var Cradle Mountain. Her var jeg også for 6 år siden og jeg husker vi så de sødeste wombats herinde så det havde jeg ret store forventninger til. Der er ingen freecamps i miles omkreds, så vi rev os og betalte 55$ for et powered site. Det viste sig at vi blev ret glade for den beslutning senere hen – med 3 grader om natten har man meget glæde af strøm og sin varmer i camperen. SHIT hvor bliver der koldt ellers om natten uden varme på. Vi var oppe i højden inde ved bjergene, derfor de helt lave temperaturer. Vi var super heldige med vejret herinde – det regner meget ofte eller er helt overskyet, men vi havde 2 dage med flot blå himmel og ikke en dråbe regn så det var så heldigt. Der er rigtigt mange walks du kan lave i parken og vi gik en på 3 timer ca. Her fik vi et billede af det ikoniske Cradle Mountain, vi så Lake Lilla, Wombat Pool (som også er en flot sø) og gik herfra til Ronny Creek.

20161202_152457

20161202_145627

Vi havde hørt at der er et stort græsområde ved Ronny Creek hvor der er masser af græssende wombats. De kommer frem sidst på eftermiddagen og det skal jeg lige love for at de gjorde her også.

20161202_160423


20161202_163617
20161202_202836

Når man har en camper må man ikke selv køre ind i selve parken mere – der kører shuttlebusser fra kl. 8 til kl. 17. Så man parkerer ved visitor centeret og får udleveret gratis shuttlebus billetter når man har et parkpass. Problemet ved dette er at den sidste bus går retur til visitor centeret kl. 17.20 og jeg var nervøs for at vi ikke kunne nå at se nogen wombats herinde. Det kunne vi heldigvis sagtens og inden vi havde set os om havde vi talt 38 wombats! De er så absurd søde og er slet ikke til at stå for. Vi så endda en med sin Joey ved sin side. Wombats kan blive ret store – næsten 1 meter i længden og de varierer meget i farverne. Nogen er helt chokolade brune, andre er sorte i det og nogen er helt lysebrune/lyse hvor det næsten ligner at de er blevet afbleget af solen. De er forholdsvis sky og holder sig normalt på behørig afstand – kommer man for tæt på pruster de og løber væk. De kan løbe helt op til 40KM i timen! Det skulle man ikke lige umiddelbart tro om den lille tykke griselignende dyreart.

På vejen tilbage til vores campingplads så vi wombats overalt. De går og græsser overalt man kører og der var også wombats lige bagved visitor centeret, som vi senere på aftenen gik ud for at kigge nærmere på:O)

 

Narawntapu Nationalpark – De syge wombats

Vi havde gemt den bedste National Park til sidst – troede vi! Her var beskrivelsen overalt at det væltede rundt med wombats og andet wildlife lige oveni hvor man camperede. Det sidste var også rigtigt, men wombatterne var i en forfærdelig tilstand. Jeg havde googlet en del om nationalparken på vej derhen og havde fundet artikler om at det ikke stod særligt godt til med deres ellers så store trækplaster – wombats. På en eller anden måde var de begyndt at blive angrebet af parasitter som sætter sig inde under huden på de stakkels dyr. Det kløer så meget at de får scratchet hele pelsen af efterhånden og til sidst simpelthen dør. Vi talte med en parkranger som sagde, at det var stort set umuligt at behandle et vildt dyr, for de har noget at behandle med som man kan smøre på, men så snart wombatterne går tilbage til deres underjordiske huler springer miderne på igen. Engang var der 200 wombats i denne park og de kom ud hver aften og græssede på den kæmpe store eng. Nu estimerer de at der er omkring 20 tilbage og det går kun en vej – ned af bakke.

img_2667

Vi kunne ikke helt finde ud af om vi overhovedet skulle prøve at lede efter dem, havde vi overhovedet lyst til at se en total sølle og syg wombat? Vi vidste ikke hvor slemt det stod til og vi gik derfor på wombat jagt først på aftenen for at se hvordan det stod til. Wombats er natdyr og begynder at komme ud når solen ikke står højt på himmelen mere og vi gik helt ned bagved på et stort græsområde. Vi fandt mange wombat huler, men de så helt forladte ud og der var ingen friske wombat lort nogen steder, som der ellers normalt er overalt hvor de går. Det er meget markante firkantede små græspakker, man skulle næsten tro det var en pony der var på spil:) Vi endte med at finde 2 wombats, den ene ”kun” lidt syg og den så ud til at kunne blive behandlet hvis den vel at mærke blev flyttet fra denne park. Vi så også en anden wombat som simpelthen var så syg. Jeg fik lyst til at aflive den med den samme, den var så syg. Hele dens væremåde var bare så anderledes end alle de andre vi har set, den farede rundt og lignede en der var en blind. SÅ Synd! Vi kunne næsten ikke bære synet!

Jeg forstår ikke hvorfor de ikke afliver sådan en som denne da det seriøst ikke er en værdig død og den havde det forfærdeligt. Og jeg forstår ikke hvorfor de ikke fanger dem som er nogenlunde raske og tager dem et sted hen hvor de kan blive behandlet og evt. blive sat ud et andet sted. Det her er ikke særligt dyreværdigt!

Kænguru Haven – Aldrig har jeg set så mange kænguruer på et sted

Tilgengæld sprudlede kænguruerne her, de var så absurd mange her på et sted.

img_2634

På det store græsareal, hvor vi så de 2 wombats så vi seriøst over 100 kænguruer! Der er ikke særligt mange steder på Tasmanien, hvor der er kænguruer – det er næsten kun wallabies der er her på øen. Men her i Narawntapu er der kænguruer overalt. På afstand lignede det en helt almindelig mark fuld af køer eller får, så mange var der virkelig.

img_2641

Det var helt fantastisk at se og de var relativt ligeglade med os. Der var slåssende store hanner, slåssende/legende små hanner, små Joeys der hoppede ind og ud af deres mors pung, små og store kænguruer, der slængede sig i græsset, hoppende kænguruer osv.

img_2692 img_2706 img_2721 img_2675 img_2744 img_0126

Vi stod ude på marken i flere timer og det var virkelig en fed oplevelse. Vi så solnedgangen sammen med 100 kænguruer, hvor sejt var det lige:) ! Sikke en afslutning på vores 10 dage på Tassie, hvis man lige skærer den syge wombie fra.

20161207_064620

Vores Tasmanske eventyr er slut nu og vi sejler retur til Melbourne igen på Spirit of Tasmania:)

Kh Maj

Følg mig på Instagram og Facebook

1 kommentar

  • Carina Puggaard

    Det lyder jo som det sjoveste museum 😂

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tasmanien – Det uspolerede og barske Australien